Beukenhaag, de groenblijvende populaire haagplant!

De voordelen van de beukenhaag:

Met de beukenhaag kun je een goede afscheiding creëren of zorgen voor het afbakenen van plantvakken. Omdat de beukenhaag bladhoudend is biedt deze  ook in de winter veel privacy. Het is een vrij snelle groeier en niet al te moeilijk in onderhoud. Doordat de haagbeuk in elke gewenste hoogte verkrijgbaar is (vanaf 40 cm t/m 300 cm) en veel geteeld wordt is het een van de voordeligere haagplanten. De haagbeuk groeit bijna overal en is eenvoudig zelf te planten.

De Kenmerken van de beukenhaag op een rij:

    • Bladkleur: groen of rood
    • De beukenhaag groeit bijna overal.
    • De beukenhaag is winterhard.
    • De beukenhaag is de meest toegepaste haagplant.
    • De beukenhaag groeit compact en staat graag in de halfschaduw of zon.

Waar wordt de beukenhaag toegepast?

De beukenhaag staat bekend om zijn dichte haagstructuur en wordt daarom veel gebruikt als afscheiding. Omdat de beukenhaag bladhoudend is biedt deze  ook in de winter veel privacy. Ook wordt de beukhaag veel gebruikt voor het creëren van structuur of het afbakenen van plantvakken.

Hoe plant ik een beukenhaag?

Een beukenhaag kun je het goedkoopst in de wintermaanden (vanaf november tot april)als wortelgoed plaatsen. In de overige seizoenen kun je beukenhaag alleen in pot kopen. Ze zijn dan wel wat duurder maar het voordeel van een beukenhaag in pot is dat de beukenhaag wel gelijk door kan groeien omdat deze zijn wortel al gemaakt heeft in de pot. De Fagus sylvatica (beukenhaag) groeit het beste op vochthoudende, zure grond. Houd vooral in het eerste voorjaar en zomer de grond goed vochtig. Bij het planten kunt u het beste grondverbeteraar (DCM vivimus) gebruiken. In deze aanplantgrond leeft een schimmeltje (micorrhiza) waardoor de beukenwortel goed aangroeit. Klik hier voor de volledige plantinstructie.

Hoe snoei ik een beukenhaag:

Om de dichte haagstructuur te behouden kun je de beukenhaag het best twee keer per jaar snoeien. Als u kiest voor een wat minder dichte haagstructuur dan kunt u de beukenhaag ook een keer per jaar snoeien. Bij eenmaal snoeien is de beste periode om dit te doen in de maand Juni. Kiest u er toch voor om de haag twee keer te snoeien dan is de beste periode eerste keer in juni en de tweede keer in augustus. De beukenhaag snoeien doe je bij voorkeur op een bewolkte dag. Snoei de beukenhaag nooit bij vorst. Gebruik bij het snoeien scherp gereedschap.

Hoe verzorg ik een beukenhaag:

Een beukenhaag kun je het best bemesten na het snoeien. Breng de meststof zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de heg aan. Strooi bij voorkeur voor een periode van een bui regen. Gebruik een organische meststof geschikt voor hagen. Verder heeft de beuk weinig onderhoud nodig.

Welke soorten beukenhaag zijn er te koop bij DGplant.nl:

Fagus sylvatica (groene beukenhaag)

Fagus syl. 'Atropunicea'(rode beukenhaag)

Prijsvergelijking andere webshops:

Er worden in diverse webshops beuken aangeboden ver onder de normale prijs. Dit komt omdat beuken leverbaar zijn in 2-jarige of 3-jarige planten. Veel webshops gebruiken bijvoorbeeld voor een Fagus sylvatica 80-100 cm een 2-jarige planten deze zijn 25% tot 30% goedkoper dan de Fagus sylvatica 80-100 cm 3-jarig. De maat is dan wel het zelfde maar het is een veel dunnere plant. Vergelijk daarom nooit geen appels met peren en kies altijd voor kwaliteit!

Tips: Plant niet te diep! De donkere bast van de boompjes moet boven de grond staan (net zoals ze bij op kwekerij stonden).

Laat de beuk vooral niet uitdrogen. Verwijder het verpakkingsmateriaal dat om de wortels zit pas op het moment dat je de beuk gaat planten.

Na het planten kan een beuk direct aan de bovenkant teruggesnoeid worden. Dan krijg je een mooie dichte haag. Wil je juist een wat hogere haag, laat dit dan achterwege en snoei de bovenkant pas als de haag zijn gewenste hoogte heeft bereikt.